Stichting RTA is een collectieve producentenorganisatie. Zij geven namens producenten en importeurs van elektr(on)ische apparaten zo efficiënt en effectief mogelijk uitvoering aan de wettelijke verplichtingen. RTA is een stichting zonder winstoogmerk die is opgericht voor alle Nederlandse producenten en importeurs van professionele elektrische of elektronische apparatuur en zorgt er voor dat de kosten van de deelnemers zo laag als mogelijk blijven. Verder is de Stichting RTA voor de deelnemers een vraagbaak als het gaat om bijvoorbeeld de regelgeving en zijn zij de belangenbehartiger op landelijk en Europees niveau.

RTA zet zich in voor het op een goede en verantwoorde manier inzamelen en recyclen van afgedankte elektr(on)ische apparatuur. Centraal staat de richtlijn Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) uit 2005. Alle deelnemers én hun klanten kunnen de apparatuur simpelweg laten ophalen.

Stichting RTA is opgericht op initiatief van FHI, federatie van technologiebranches. Daarnaast is Stichting RTA een samenwerking aangegaan met NVG, het Nederlands Verbond van de Groothandel.

De bedoelde bedrijven bewegen zich voornamelijk in de volgende (B2B) markten:

  • Industriële elektronica (waaronder Test- en Meet- apparaten)
  • Industriële automatisering (waaronder Meet- en Regel- apparatuur)
  • Medische technologie
  • Laboratorium technologie
  • Weegapparatuur en –systemen
  • Professionele keukenapparatuur
  • Grafische apparatuur
  • Professionele lucht- en waterzuivering systemen
  • Professionele fitness apparatuur

Bij de Stichting RTA hoeven leden van NVG, FHI én Federatie Veilig Nederland geen jaarlijkse deelnemersbijdrage (€ 250,-) te betalen. 

RTA neemt zoveel mogelijk lasten over

RTA is een door het ministerie van Infrastructuur en Milieu erkende uitvoeringsinstantie die ten doel heeft Nederlandse importeurs/producenten bij te staan met het voldoen aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot het inzamelen en het milieuvriendelijk recyclen van elektrische en elektronische apparatuur. Importeurs / producenten van deze elektrische en elektronische apparatuur kunnen zich daartoe als deelnemer bij RTA aanmelden. RTA sluit met haar deelnemers een contract af.

De kosten voor beheer, inzameling en recycling worden betaald uit de ontvangen verwijderings- en deelnamebijdragen. Over elke kilo aan nieuw verkochte apparatuur zal RTA de deelnemer een verwijderingsbijdrage in rekening brengen.

Producenten of importeurs van elektr(on)ische apparaten moeten opgeven welke én hoeveel elektr(on)ische apparaten in Nederland op de markt zijn gezet of in de handel zijn gebracht. Een andere verplichting is dat producenten of importeurs een systeem moeten hebben om producten op eigen kosten in te zamelen en te verwerken. Ook moet aan de overheid via het Nationale (W)EEEE Register (https://www.nationaalweeeregister.nl) opgave worden gedaan van de hoeveelheden en samenstelling van de ingezamelde afgedankte apparaten. Stichting RTA (maar er zijn ook andere organisaties) kan helpen met het voldoen aan de verplichtingen.

Stichting Recycling Techologische Apparatuur (RTA)

Specialiteit(en)
Milieu / Water / Energie
Adres
Dodeweg 6b, 3832 RC Leusden, Nederland
Website
https://stichtingrta.nl
E-mail
info@stichtingrta.nl
Telefoon
+31(0)33-4657507