Studeren in Duitsland betekent vaak meerdere studies tegelijk doen. Naast een hoofdstudie is het heel gebruikelijk om wat ‘bij te shoppen’ bij andere faculteiten. Enerzijds garandeert dat een enorme vrijheid, anderzijds kan het ook onoverzichtelijk werken. Want hoe weet je als eerstejaars student welke vakken belangrijk zijn?

Duitsland heeft 36 universiteiten, waarvan er drie in Berlijn zitten: de Technische Universiteit, de Vrije Universiteit en de Humboldt Universiteit. Ze hebben elk een eigen sfeer en een eigen publiek.
Er bestaan zowel ‘normale’ universiteiten als geïntegreerde universiteiten. Op de normale universiteiten kun je afstuderen en promoveren, terwijl de geïntegreerde universiteiten (de Gesamthochschulen) een combinatie zijn van universiteit, hoger beroepsonderwijs en muziek- en kunstacademies. Daarnaast is er nog het reguliere hoger beroepsonderwijs, dat vooral praktijkgerichte opleidingen biedt.
Naast je ‘hoofdstudie’ is het gebruikelijk om (deel)vakken te volgen bij andere faculteiten. Zo kun je zelf een totaalpakket samenstellen dat voldoet aan jouw wensen en interesses, en verbreed je tevens je blikveld.

Diploma’s Duitse titels en graden van universiteiten In Duitsland zijn er in principe drie soorten:

  • een MA, wat een academische kwalificatie is (doorgaans in kunstvakken), 
  • een Diploma, wat gelijkwaardig is maar dan in wetenschap, 
  • en een Staatsexamen, die geldig is voor carrières die worden gecontroleerd door de overheid (zoals leraren en advocaten).

Eén van de problemen van het Duitse universiteitensysteem, is dat titels niet makkelijk vergelijkbaar zijn op internationaal niveau. Om de internationale reputatie te versterken, bieden veel universiteiten extra opleidingen aan die internationaal meer vergelijkbaar zijn, zoals BA en Master titels. In sommige universiteiten zul je ofwel een Duitse graad, een internationale graad, of beide ontvangen.

Wees ervan bewust dat veel ‘internationale titels’ die zijn uitgegeven door Duitse universiteiten altijd overeenkomen met de aangeboden studies. Dat wil zeggen, veel Duitse universiteiten zijn gestart met het aanbieden van MBA diploma’s, maar zullen nog steeds de nadruk leggen op een academische benadering (in plaats van een meer praktische benadering via case studies). Wanneer je voor een studie kiest aan een Duitse universiteit, zorg er dan voor dat je niet alleen de titel begrijpt, maar ook het aangeboden programma en de context van de klassen.

Duitse doctoraat

De hoogste kwalificatie in Duitsland is een doctoraat, welke zeer gewaardeerd wordt (bijna alle Duitsers die een doctoraat hebben, willen aangesproken worden als ‘Herr/Frau Doktor’). Mensen met een doctoraat van andere EU landen hebben tevens het recht om deze titel in Duitsland te gebruiken. Diegene met een Amerikaanse Ph.D kunnen zichzelf echter ‘Doctor’ laten noemen indien hun kwalificaties erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs.

Ga je een vervolgstudie doen in het buitenland?

Je Nederlandse diploma is niet automatisch geldig in het buitenland. Als je van plan bent buiten Nederland te gaan studeren (of werken), moet je je onderwijsdocumenten (diploma, lijst met markeringen, enz.) laten legaliseren. Je kunt dit regelen online bij DUO of bij het DUO servicedesk in Groningen (Kempkensberg 12). Je hoeft dit niet persoonlijk te doen; een familielid of vriend kan je documenten voor jou laten legaliseren. Lees verder ….

https://studieren.de/