De Nederlandse Onderzoekers Site

Onderzoek naar hand- en knieartrose en de behandeling ervan

Nieuws » Hulpmiddelen, Onderzoek 10 mei 2019

Hoe ontstaat artrose in de knieën? Kan kapot kraakbeen hersteld worden met nieuw gekweekt kraakbeen? En, kunnen injecteerbare pleisters bijdragen aan de behandeling van artrose? Op deze en meer vragen hopen zeven verschillende onderzoeksgroepen een antwoord te vinden. De uitkomsten van de onderzoeken moeten leiden tot nieuwe en verbeterde behandelingen en meer inzicht in de ziekte. Nu beperken de behandelingen zich nog tot pijnbestrijding, leefstijladviezen, oefentherapie en, in het uiterste geval, plaatsing van een prothese.

In Nederland leven bijna 1,4 miljoen mensen met de diagnose artrose. Het grootste gedeelte hiervan lijdt aan knieartrose, zo blijkt uit gegevens van het Nederlands Instituut Voor onderzoek van de EersteLijnsgezondheidszorg (Nivel). De gewrichtsaandoening kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vaker voor bij mensen boven de 65 jaar. En hoewel er al veel onderzoek gedaan is naar deze vorm van reuma, blijft de oorzaak nog steeds onbekend. Wel is duidelijk dat het kraakbeen in het gewricht slechter wordt of zelfs helemaal kan verdwijnen. Dit kan voor verschillende klachten zorgen, zoals pijn (tijdens of na het bewegen), stijfheid en (lichte) ontstekingen.

De belangrijkste adviezen die artrosepatiënten krijgen zijn:

  • beweeg voldoende
  • voorkom overbelasting
  • koel het aangetaste gewricht
  • eet gezond en gevarieerd
  • bezoek een fysio- of ergotherapeut

Verlichten van klachten
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar pijn bij beweging kan in veel gevallen verminderd worden door juist te bewegen. Geoefende spieren rondom het gewricht zorgen ervoor dat het meer kan verdragen en dat er minder pijn ervaren wordt. Ook dragen een gezonde levensstijl en een gezond gewicht bij aan de vermindering van klachten. Hoewel het heel belangrijk is om voldoende te bewegen, moet dit niet tot overbelasting leiden. Traplopen, hardlopen en verkeerd tillen kunnen al snel leiden tot een toename in de klachten. Artrosepatiënten kunnen daarom beter fietsen of wandelen. Wanneer traplopen te pijnlijk is en te veel moeite kost, is een traplift een uitkomst. De prijs van een traplift is erg afhankelijk van wat je nodig hebt in je woning en of je voor een nieuwe traplift gaat of voor een tweedehands model. Het huren van een traplift valt ook binnen de mogelijkheden.

Uiteenlopende onderzoeken
De zeven onderzoeken worden gesteund door ReumaNederland. Als gezondheidsfonds en patiëntenorganisatie stelt ReumaNederland 3,8 miljoen euro beschikbaar. De onderzoeken lopen uiteen van de algemene oorzaken van hand- en knieartrose tot zeer specifieke behandelingen. Dergelijke onderzoeken zijn hard nodig, want het aantal mensen met artrose blijft groeien volgens het RIVM. In de periode 2015 tot 2040 zal het aantal artrosepatiënten zelfs met 41 procent stijgen.

Bron: Otolift.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie