Chlamydia is een van de meest voorkomende soa's in Nederland en België

Deze infectie verloopt vaak zonder symptomen, maar lange tijd werd gedacht dat chlamydia een belangrijke oorzaak was van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de kans op onvruchtbaarheid na een chlamydia-infectie zeer klein is, en voornamelijk voorkomt bij vrouwen die symptomen ervaren.
Chlamydia wordt behandeld met antibiotica, ongeacht of er klachten zijn. Deze benadering zorgt ervoor dat ook asymptomatische infecties, die naar schatting meer dan 50% van alle gevallen uitmaken, behandeld worden. Het blijkt echter dat het routinematig testen en behandelen van chlamydia zonder symptomen slechts weinig effect heeft op het terugdringen van de infectie. Dit leidt tot onnodig antibioticagebruik, wat bijdraagt aan de opkomst van antibioticaresistentie. Daarom is het testbeleid sinds 2025 aangepast.
Niet meer standaard testen
Vanaf 2025 zal de GGD in Nederland mensen zonder klachten niet meer routinematig testen op chlamydia. Uit onderzoek blijkt dat de meeste infecties vanzelf verdwijnen zonder gevolgen, vooral bij mensen die geen klachten hebben. Daarnaast kunnen onnodige antibioticabehandelingen bijdragen aan resistentie. Het nieuwe testbeleid zou ook zorgen en onzekerheid bij mensen moeten verminderen, maar of dit daadwerkelijk het geval is, moet nog blijken.
Zelf testen op chlamydia
Nu de GGD niet meer standaard op chlamydia test, zoeken veel mensen hun toevlucht tot zelftests. Soa thuistest aanbieder Testalize.me merkt een stijging in het aantal mensen dat zich op chlamydia laat testen en ontvangt meer vragen over de soa. “Veel jongeren hebben juist meer vragen dan voorheen. Chlamydia is besmettelijk en wordt snel doorgegeven. Het feit dat ze niet meer op de soa getest worden, is voor veel jongeren moeilijk te begrijpen.”
Mensen die bang zijn om chlamydia te hebben opgelopen, willen gewoon getest worden, en veel van hen zijn bereid om zelf te betalen. “We horen van klanten dat er massaal gelogen wordt bij de GGD. Plotseling beweert iedereen klachten te hebben om toch getest te worden op chlamydia.”
De zelftest wint daardoor terrein. Ook steeds meer huisartsen en GGD’s verwijzen naar aanbieders van zelftests. Dit is niet verwonderlijk, want een zelftest werkt uiteindelijk hetzelfde als bij de huisarts of GGD. Bij deze organisaties wordt het testmateriaal namelijk ook naar een lab gestuurd, waar de daadwerkelijke test wordt uitgevoerd.
Bron: testalize.me