De Nederlandse Onderzoekers Site

De mondkapjesplicht staat voor de deur

Nieuws » Hulpmiddelen 19 oktober 2020

Inmiddels zijn mondkapjes en het coronavirus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, naar een zeer dringend mondkapjesadvies tot zelfs een opkomend mondkapjesplicht.

Op straat zie je dan ook steeds meer mensen rondlopen met een mondmasker. Ze komen in verschillende varianten, wegwerpmondkapjes en herbruikbare mondkapjes.

Medische – en niet medische mondkapjes

De termen medische en niet-medische mondkapjes zullen je ondertussen bekend voorkomen. Tijdens het begin van de coronacrisis waren er grote tekorten mondkapjes in de zorg, waarna er is besloten een onderscheid te maken in mondkapjes. De medische mondkapjes zijn uitsluitend bedoeld voor zorgpersoneel. De mondkapjes die men publiekelijk draagt zijn de niet-medische mondkapjes en hebben we op om de overdracht van virusdeeltjes te beperken. Het is van groot belang dat je een mondmasker op de correcte manier draagt.

Hoe draag je een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje komt met instructies. Niet alleen moet het je neus, mond en kin bedekken, ook moet je het op de juiste manier opzetten. Dit doe je door vooraf je handen te wassen of reinigende handgel te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat er geen virusdeeltjes op je mondkapje komen. Vervolgens zet je het op met behulp van de elastieken. Het gedeelte dat voor je mond komt raak je dus niet aan. Zodra je het kapje op hebt, raak je eenmalig het vlak aan om het over je kin te trekken en aan te drukken bij de neusbrug.

Het advies is om een mondkapje niet langer dan 3 uur te dragen. Indien je gedurende een langere periode een mondmasker nodig hebt, neem dan extra maskers met je mee. Bewaar mondkapjes los van elkaar in een afgesloten bakje of zakje. Zo blijven de mondkapjes hygiënisch en kun je ze zonder problemen opzetten volgens de richtlijnen. 

Draag je een wasbaar mondkapje, zorg er dan voor dat je het na gebruik wast op minimaal 60 graden. Deze temperatuur is hoog genoeg om het mondmasker na het wassen weer te kunnen gebruiken. Een wegwerpmondkapje gooi je na gebruik bij het restafval. Bij het afdoen van beide soorten mondkapjes is het van belang om daarna ook je handen te wassen.

Bescherm jezelf en anderen door een mondkapje te dragen op de plekken waar het geadviseerd wordt. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het RIVM of de rijksoverheid.

Bron: 123inkt.nl