De HAN heeft 14 academies. Onderwijs, onderzoek en het werkveld zetten hun tanden in tal van maatschappelijke vraagstukken. Door samen te werken in academies, bieden we onze studenten het beste van het beste. En komen we met oplossingen waar we allemaal beter van worden.

HAN Cursussen in Life Sciences & Chemie

De Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie (ATBC) biedt diverse interessante cursussen en trainingen op het gebied van laboratoriumonderzoek, (analytische) chemie en biologie. Naast vakinhoudelijke cursussen bieden we ook vaardigheidstrainingen aan om je als professional te ontwikkelen, zoals projectmanagement en presenteren.

Enkele voorbeelden uit ons aanbod:

 • Klinische Cytologie
 • Bloedbankkunde en Immunohematologie
 • Laboratoriummanagement (zoals communicatie, projectmanagement en kwaliteitszorg)
 • Kwalificatie en Validatie Engineer
 • Basiskennis Chemie (volledig online cursus)
 • Verschillende Chemie HBO-modules

Kijk voor meer informatie over de cursussen van ATBC op onze site, stuur een e-mail naar info.lifesciences@han.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons nieuwste aanbod.

HAN Master Molecular Life Sciences

Je hebt een HLO-bacheloropleiding achter de rug en bent al een aantal jaren werkzaam, maar je hebt het gevoel dat je méér kunt. Je wilt zowel je inhoudelijke kennis als je projectvaardigheden vergroten. Je wilt zelfstandiger werken aan complexe taken en breder inzetbaar zijn. Kies dan voor de Engelstalige deeltijd opleiding Master Molecular Life Sciences bij de HAN en maak je ambities waar.

 • Deze master is nu ook te volgen in een voltijdsprogramma van twee jaar. HLO bachelorstudenten kunnen direct na hun studie instromen. Het voltijdsprogramma is een combinatie van leren en werken. Als student loop je 3 dagen per week stage in een laboratorium bij een bedrijf of instelling. De rest van de week bestaat uit colleges en zelfstudie. Je studie wordt betaald door het stagebedrijf. Vooraf vindt een selectie plaats door het opleidingsteam en het stagebedrijf.
 • Voor zowel de voltijd- als de deeltijdmasteropleiding is het collegegeld voor EU-studenten  € 2.143,- per jaar (studiejaar 2020/2021).
 • Het programma van de Master Molecular Life Sciences richt zich op toegepast onderzoek en productontwikkeling en verbindt wetenschappelijke verbreding en verdieping met project management. De Master Molecular Life Sciences is voor het 7de jaar op rij uitgeroepen tot de topopleiding door de Keuzegids Masters 2019.
 • Lees hier de ervaringen van anderen met deze masteropleiding. Of ga direct naar de interviews bij MSD en TropIQ.

Ga naar de website voor meer praktische informatie of neem direct contact op met Andrea Thiele (andrea.thiele@han.nl; 06 – 46 23 67 26). Kom naar één van onze open dagen!

Studeer Chemie (hbo) in deeltijd

Met de deeltijd hbo-opleiding Chemie zet je een stap in je carrière in een wereld, waarin bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Uitgaande van een MLO als vooropleiding duurt de opleiding 4 tot 6 jaar. Klik hier voor Schematisch overzicht deeltijdopleiding Chemie. Het programma kan er anders uit zien als je bijvoorbeeld een havo of een vwo-diploma met NT of NG profiel hebt en beschikt over een relevante werkplek. Neem dan contact op de deeltijdcoördinator maria.baltussen@han.nl of bel (024) 353 19 11.

 • Onderwerpen: Analytische chemie, Organische chemie, Polymeerchemie, Chromatografie, Spectroscopie en chemometrie.
 • e-learning
 • Praktische onderzoeksvaardigheden: Je moet ook over een relevante werkplek beschikken.
 • Afstudeerrichting Analytische Chemie: De deeltijdopleiding Chemie kent 1 afstudeerrichting: Analytische Chemie. Daarnaast is er aandacht voor organische chemie en polymeerchemie. Het onderwijs bestaat uit een mix van laboratorium- en technologie-onderwijs.

TIP: Volg eventueel eerst de cursus Basiskennis Chemie (2,5 maand)