Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar veilig en betrouwbaar voedsel. Wij zijn specialist in (forensisch) meten, doen hoogwaardig onderzoek en ontwikkelen methodes om stoffen in voeding op te sporen. Wij werken met name voor de Nederlandse overheid en onze belangrijkste opdrachtgevers zijn het ministerie van LNV en de NVWA.

Analyseren van voedsel en diervoeder

Een van de belangrijkste taken van Wageningen Food Safety Research is het meten en opsporen van stoffen in voedsel en diervoeder. Het gaat dan met name om stoffen die wellicht negatieve effecten hebben op mens en dier. We leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan veilig voedsel.

Wetenschappelijk onderzoek

Behalve het opsporen en meten van stoffen doet Wageningen Food Safety Research ook hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek.

  • Voedselfraude en productsamenstelling
    Consumenten worden regelmatig geconfronteerd met berichten over voedselfraude. Het lijkt iets van de laatste jaren maar dit fenomeen is al zo oud als de mens. Denk maar aan knollen voor citroenen verkopen en water bij de wijn doen.
  • Effecten van stoffen op mens en dier
    Om te beoordelen of een voedselproduct veilig is, onderzoekt Wageningen Food Safety Research de mogelijke negatieve effecten die stoffen en ingrediënten op mens en dier kunnen hebben.
  • Veilige voedselproductie
    Veilige voedselproductie is één van de onderzoeksthema’s van Wageningen Food Safety Research (WFSR). Daarom richten we ons bij WFSR op het (vroegtijdig) identificeren en evalueren van chemische verontreinigingen in diervoeder- en voedselproductieketens en op het voorkomen en beheersen daarvan.
  • Methode ontwikkeling
    Wageningen Food Safety Research heeft de beste methoden om voedsel en diervoeder te analyseren. Daarom zijn we continu bezig met het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technieken en nieuwe methoden zodat we steeds meer (ongewenste) componenten op een betere, snellere en kosteneffectievere manier kunnen analyseren.

Referentielaboratorium

Wageningen Food Safety Research is een nationaal referentielaboratorium (NRL) voor de controle van residuen en contaminanten in voedsel en diervoeders. Daarnaast is Wageningen Food Safety Research een Europees Referentielaboratorium voor specifieke analytische domeinen en verzorgen wij een breed scala aan trainingsactiviteiten.

Geschiedenis Wageningen Food Safety Research

Wageningen Food Safety Research is een samenvoeging van het RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het nieuwe instituut valt onder Wageningen University & Research en is op 1 juni 2019 van start gegaan.

Klik hier voor het contactformulier

Wageningen Food Safety Research (WFSR)

Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar veilig en betrouwbaar voedsel. Wij zijn specialist in (forensisch) meten, doen hoogwaardig onderzoek en ontwikkelen methodes om stoffen in voeding op te sporen.
Adres
Akkermaalsbos 2, 6708 WB Wageningen, Nederland
Telefoon
0317 480 256