Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. 

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met meer dan 11.000 medewerkers wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. Ieder mens telt voor ons. Door echt te luisteren kunnen we elke patiënt nog verder helpen om zijn gezondheid te verbeteren. Want hoe beter we begrijpen wat zorg voor de patiënt betekent, des te persoonlijker we hem kunnen adviseren over de behandelstrategie. En dat leidt weer tot betere zorg voor de patiënt.

Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica

De divisie Laboratoria, Apotheek en Biomedische Genetica (dLAB) van het UMC Utrecht biedt laboratoriumdiagnostiek, genetische en farmaceutische zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Lichaamsmateriaal, weefsels (biopten), bloed en DNA worden onderzocht en geanalyseerd.

De divisie werkt samen met de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht, het Hubrecht Instituut, het Prinses Máxima Centrum en bedrijven gevestigd op het Utrecht Science Park. Meer dan de helft van het onderwijs voor de opleiding Biomedische Wetenschappen wordt door de divisie verzorgd. De afdelingen Apotheek en Genetica bieden directe patiëntenzorg en zijn van grote toegevoegde waarde voor veel medisch specialismen in het ziekenhuis.

De divisie heeft zeven afdelingen en de centrale biobank:

De laboratoria onderzoeken en analyseren menselijk lichaamsmateriaal en weggenomen weefsels (biopten). De apotheek is verantwoordelijk voor het medicatiebeleid in het UMC Utrecht. Denk hierbij aan de bereiding en uitgifte van geneesmiddelen en een veilige medicijnruimte. Ook ziet de apotheek er op toe dat medicijnen in de juiste combinatie aan patiënten worden voorgeschreven. Verder zorgt de apotheek voor het steriliseren van medische instrumenten. In de centrale hal van het UMC Utrecht bevindt zich een apotheek waar zowel patiënten als bezoekers en medewerkers terecht kunnen voor medicatie.

Samenwerking

In onderzoek en onderwijs werken de afdeling Genetica en het Center for Molecular Medicine nauw samen. Partners hierbij zijn het Hubrecht Instituut en het Nederlands Kanker Instituut (NKI). Het gaat hierbij om onderzoek in de biochemie, celbiologie, moleculaire biologie, genetica, genomics, proteomics en metabolomics.

Het Laboratorium voor Klinische Chemie en Haematologie (LKCH) is onderdeel van de divisie Laboratoria en Apotheek van het UMC Utrecht. Het LKCH is een internationaal toonaangevend universitair diagnostisch laboratorium waarin kennis over laboratoriumdiagnostiek wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. Er wordt voor gezorgd dat iedere patiënt van het UMC Utrecht de juiste diagnostische test, op het juiste moment, op de juiste plaats krijgt. Dit gebeurt door een volledig diagnostisch pakket aan te bieden, waarbij de aanvrager in het gehele diagnostische traject begeleid wordt bij het maken van keuzes en het interpreteren van uitslagen. Het LKCH fungeert als (inter)nationaal expertisecentrum waar hooggespecialiseerde diagnostiek en consultancy aan wordt geboden in klinische chemie, endocrinologie, haematologie en bloedtransfusie. Daarnaast is het LKCH (inter)nationaal onderscheidend op het gebied van innovatieve diagnostische concepten: diagnostiek bij kinderen, diagnostiek bij de patiënt (point-of-care, thuismonitoring, E-health) en biomedische data-analyse. Het LKCH faciliteert klinische studies en biobanken binnen een translationeel researchplatform van de afdeling. Ook worden hier, in samenwerking met academische en/of private partners, innovaties in laboratoriumdiagnostiek gefaciliteerd, gevalideerd en geïntroduceerd in de zorg. De research van het LKCH richt zich op het ontwikkelen van diagnostische en therapeutische technologie en meer specifiek op cardiovasculaire ziekten, benigne haematologie, nanoparticles en tumorbiologie. Er zijn circa 280 medewerkers werkzaam voor het LKCH dat ISO 9001 gecertificeerd en CCKL geaccrediteerd is.

Jaarlijks ondersteunt en begeleidt de afdeling Klinisch Geneesmiddelenonderzoek (KGO) van de Apotheek in het UMC Utrecht ongeveer 300 wetenschappelijke klinische geneesmiddelonderzoeken. Dit kan gaan om klassieke ‘small molecule’ geneesmiddelen, maar ook om geavanceerdere geneesmiddelen zoals biologicals en ATMP’s (cellen als medicijn). Het KGO-team heeft ruime ervaring in het begeleiden van geneesmiddelenonderzoeken en is GCP gecertificeerd (herkwalificatie om de 2 jaar). Lees hier verder.

UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht, afgekort UMC Utrecht, is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht.  Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen
Adres
Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht, Nederland
Website
https://www.umcutrecht.nl
Telefoon
088 755 5555