De Nederlandse Onderzoekers Site

What drives you?

Nieuws » Algemeen 9 oktober 2019

Waarom houden bestuurders er verschillende rijstijlen op na en waarom verloopt de ene rit soepeler dan de ander? Volgens het in opdracht van Shell gedane onderzoek ‘What drives you’ heeft dit alles te maken met factoren als het weer en iemands persoonlijkheid.

Invloed van externe factoren
Uit het onderzoek blijkt dat er een aantal externe factoren zijn die aantoonbaar effect hebben op iemands rijgedrag. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bewolking een positieve invloed heeft op iemands reis. Hoe meer bewolking, hoe beter. Ook werden de participanten die meededen aan het onderzoek blootgesteld aan comedy tijdens het autorijden. De resultaten laten zien dat het luisteren naar comedy een zekere mate van geluk oproept, waardoor een reis als fijner wordt ervaren. Dat slaap effect heeft op iemands rijprestatie is waarschijnlijk geen verrassing voor de meesten. Er zijn mensen die zich prima lijken te redden met minder slaap, maar over het algemeen geldt: automobilisten die moe zijn, presteren slechter.

Bestuurders en hun persoonlijkheden
De gemiddelde ambitieuze bestuurder blijkt betere prestaties te leveren dan andere automobilisten. In Nederland bezit maar liefst 40 procent een ambitieuze persoonlijkheid. Ambitieuze personen kijken verder vooruit en reageren daardoor vlotter op verkeerssituaties. Zij prefereren een assertieve rijstijl, waarbij handelingen als hard optrekken en abrupt remmen vaker voorkomen. Hierdoor is hun rit vaak wel minder soepel. De energieke bestuurders, 26 procent van de Nederlandse automobilisten, hebben een sociale persoonlijkheid. Dankzij hun optimisme, assertiviteit en zelfvertrouwen achter het stuur hanteren ook zij vaak een goede rijstijl. De gevoelige automobilisten, 16 procent van de Nederlandse bestuurders, rijden voorzichtig. Externe factoren, zoals het weer, hebben meer invloed op hen en deze kunnen dus zowel een positief als een negatief effect hebben op hun autoreis. De veerkrachtige bestuurders, 7 procent van de Nederlanders die achter het stuur kruipen, zullen niet snel last hebben van stress en zij hanteren de meest soepele rijtechniek.

Wat te doen met de resultaten?
Hopelijk kunnen de resultaten van dit onderzoek bestuurders bewust maken van hun rijgedrag en welke factoren invloed hebben op hun rijstijl, zodat zij hier zelf op in kunnen spelen. Een bestuurder zou er bijvoorbeeld sneller voor kiezen naar comedy te luisteren tijdens een autorit of wat eerder naar bed te gaan, wanneer er de volgende dag gereden moet worden. Ook kiezen bestuurders die een persoonlijkheid bezitten die gekenmerkt wordt door een minder goede rijtechniek misschien na het lezen van dit onderzoek sneller voor een autoverzekering die ook schade aan hun eigen auto dekt. Autoverzekeringen vergelijken kan natuurlijk nooit kwaad, maar uit dit onderzoek is wel gebleken dat iemands persoonlijkheid ook een factor is die bij de keuze mag meetellen.

Bron: Prisewise.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie