De Nederlandse Onderzoekers Site

Is e liquid zonder nicotine ook verslavend?

Nieuws » Algemeen 2 juli 2020

De meeste mensen hebben het idee dat in alle elektronische sigaretten nicotine zit. Dat is niet zo. Als je volledig van de verslavende werking van nicotine af bent, dan kun je op bepaalde momenten zelfs beter een e liquid zonder nicotine proberen.

In een e-sigaret zit e liquid wat ervoor zorgt dat je waterdamp kunt inhaleren. Een elektrische sigaret is eigenlijk de elektronische variant van de normale sigaret. Alleen het grootste verschil en ook het positieve kenmerk van e-sigaretten zijn dat je door het roken van deze sigaretten geen nicotine of andere schadelijke stoffen inhaleert maar waterdamp inademt. En nicotine is nou net een van de stoffen die heel verslavend is.

Bijna net zo als een normale sigaret
Het roken van deze elektronische varianten lijkt veel op het roken van een normale sigaret. Je kunt kiezen wat voor soort coils je koopt en wat voor soort e liquid je gebruikt. Beide zorgen ervoor dat de smaak en beleving dicht in de buurt komen van een echte sigaret. Dat komt onder andere door de coils. Je kunt kiezen om coils te kopen met een hoge weerstand, hoe hoger de weerstand, hoe meer smaak je binnenkrijgt en hoe meer e liquid er wordt verdamp. Daarnaast kun je ook kiezen uit verschillende smaken e-liquid. Zo zijn er diverse soorten tabakssmaken, maar je kun ook kiezen voor een bijzonder smaak zoals mint of een aardbeienmilkshake. En gelukkig kun je ook kiezen voor een e liquid zonder nicotine.

Waarom e liquid zonder nicotine?
Hoewel het allemaal prachtig klinkt en een e sigaret een minder schadelijke variant is van het roken zijn er ook nadelen aan verbonden. Een van de nadelen is dat het dampen (oftewel het inhaleren van waterdamp) nog steeds schadelijk kan zijn voor je lichaam, zeker als je e liquid gebruikt met nicotine. Daarnaast maakt het roken van een elektrische sigaret het voor jongeren ook makkelijker om roken uit te proberen. Het is een stuk minder schadelijk en heeft minder risico’s. Een ander nadeel is dat het roken van de e sigaretten nog niet heel lang gebeurd. Wetenschappers hebben daardoor nog lang niet alle voordelen of risico’s in kaart gebracht. Toch biedt het roken van e sigaretten ook veel voordelen. Het is bijvoorbeeld een goed hulpmiddel als je wilt stoppen met roken. Kortom, als je geen roker (meer) bent dan is een e liquid zonder nicotine een niet-verslavende optie.

Bron: damp-e.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie