Managers zien niet altijd het nut in van het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO).
Vaak is dan de gedachte dat men al wel weet wat er speelt op de werkvloer, en dat een onderzoek daarom niets toevoegt. In de praktijk blijkt die gedachtegang helaas vaak niet te kloppen. Dan blijken de ideeën die het management heeft helemaal niet te matchen met wat medewerkers er van vinden. Juist daarom is het regelmatig uitvoeren van een goed MTO van groot belang.Kopieer HTML Kopieer tekst
Voorwaarden voor goed onderzoek
Om een goed medewerkerstevredenheidsonderzoek uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat medewerkers zich vrij voelen om de gestelde vragen naar waarheid te kunnen beantwoorden. Om die reden is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de werknemers het MTO anoniem kunnen invullen. Zo voorkom je dat er sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven, of dat problemen simpelweg niet aangegeven worden uit angst voor ‘gedoe’. Een werknemer die kritiek heeft op de stijl van leidinggeven van het management, zal deze kritiek sneller durven te geven als dit anoniem kan gebeuren. Daarnaast zorgt het anonieme invullen er vaak voor dat de respons hoger ligt. En een hoge respons is noodzakelijk om uiteindelijk conclusies te kunnen trekken uit het onderzoek. Om die reden is het ook van belang dat de werknemers het nut van zo’n MTO inzien. Wanneer zij van tevoren al het idee hebben dat er met de resultaten toch niets zal gebeuren, is de kans groot dat de respons laag is. Om dit te voorkomen is het noodzakelijk dat directie en management uitdragen dat zij het MTO belangrijk vinden én dat ze ook willen luisteren naar de werknemers. Het helpt daarbij wanneer er eerder MTO’s hebben plaatsgevonden en werknemers hebben gezien dat er toen ook wat met de resultaten werd gedaan. Ben je van plan voor het eerst een MTO uit te voeren? Zorg er dan dus voor dat je als directie duidelijk maakt dat je de resultaten serieus zal nemen.
MTO en de Arbowet
Leidinggevenden stellen weleens de vraag of een MTO verplicht is. Dat is het niet, maar er is wel degelijk wetgeving waarvoor een MTO van belang kan zijn. Volgens de Arbowet worden zaken zoals werkstress en werkdruk namelijk gezien als psychosociale arbeidsbelasting. Een werkgever dient volgens deze wet te zorgen voor beleid dat gericht is op het voorkoen van deze vorm van arbeidsbelasting. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een instrument dat bij uitstek geschikt is om de arbeidsomstandigheden te onderzoeken. Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat veel medewerkers een hoge mate van werkdruk ervaren. Volgens de Arbowet dienen er dan noodzakelijke verbeteringen doorgevoerd te worden, om de werkdruk te verlagen. Hoewel het er dan in eerste instantie op kan lijken dat dit de werkgever veel extra werk oplevert, kan dit op termijn juist veel problemen besparen. Want stel dat de werkdruk hoog blijft? Dan is de kans groot dat ook de uitval van werknemers oploopt. Door op tijd een plan van aanpak op te stellen om dergelijke problemen op te lossen, kun je de kans hierop verkleinen. Ook dit maakt weer het belang duidelijk van goed medewerkerstevredenheidsonderzoek. Een MTO kan dus zeer waardevol zijn en bijdragen aan een stabiele bedrijfsvoering, met tevreden werknemers.
Bron: duomarketresearch.nl