Door de verminderde drukte op de weg was het aantal ongelukken in 2020 ongeveer de helft minder in vergelijking met dezelfde periode in 2017-2019.
Dat blijkt uit de cijfers van de politie. Daarnaast is het aantal dodelijke slachtoffers verminderd. Wel kwam naar voren dat het aantal ongelukken weer stijgt bij versoepelingen van de coronamaatregelen.
Meer versoepelingen, meer ongelukken?
Met meer mensen die verplicht thuiswerken, zijn er minder mensen op de weg. Dit leidt tot minder ongelukken. De dip in het verkeer door corona is waarschijnlijk grotendeels tijdelijk. De wegen worden dus weer drukker. Wat kunnen we doen om ondanks de versoepelingen het aantal ongevallen zo laag mogelijk te houden?
Minder afleiding
Ongelukken met de auto gebeuren vooral wanneer u afgeleid bent. Meer dan de helft van de mensen gebruikt bijvoorbeeld wel eens hun mobiele telefoon terwijl ze aan het rijden zijn. Men ziet dan bijvoorbeeld niet dat het stoplicht op groen is en rijdt tegen de voorganger aan. Het feit dat een WA-verzekering verplicht is, komt dan goed van pas. Al dekt deze natuurlijk niet de schade aan het eigen voertuig. Een speciale app helpt afleiding bij automobilisten voorkomen. Deze zet alle meldingen uit.
Slaperigheid
Een minder voor de hand liggende oorzaak van een ongeluk is slaperigheid of een verminderd reactievermogen. Dit kan komen door bepaald medicijngebruik. Kijk dus altijd goed op de bijsluiter van medicatie of je ermee mag autorijden. Zorg ook dat je goed uitgerust bent voordat je de auto instapt. Merkt u dat u moe wordt? Neem dan het zekere voor het onzekere en neem een korte pauze bij het dichtstbijzijnde tankstation.
Andere opties om veiliger te rijden
Veilig autorijden is belangrijk om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer u ze veroorzaakt, bent u namelijk aansprakelijk. Verzekeren tegen eventuele schade die u aanricht bij iemand anders is dan ook verplicht. Zelfs wanneer u weinig rijdt. Het is ook geen slecht idee om uw autotheorie op te frissen. Veel ongelukken gebeuren namelijk doordat de bestuurder vergat voorrang te verlenen. Bij slecht weer is het belangrijk om niet te snel te rijden en goed afstand te houden. Een rijvaardigheidstraining kan ook helpen om beter voorbereid te zijn op verschillende wegcondities.
Ongeluk valt niet altijd te vermijden
Zelfs wanneer u alle mogelijke maatregelen hebt genomen om veilig te rijden kunt u alsnog een ongeluk veroorzaken. Soms is dit gewoon pech en rijdt u per ongeluk iets te ver door met inparkeren. Wel kunt u de kans op een ongeluk minimaliseren door bovenstaande adviezen op te volgen.
Bron: Pricewise.nl