Littekens kun je op de meest onverwachte manieren krijgen en soms heb je een litteken, maar weet je niet hoe je eraan gekomen bent. 

Hoe dan ook, het kan heel vervelend zijn om een litteken te hebben. Zeker wanneer het op een plek zit waar het meteen opvalt, bijvoorbeeld in je gezicht. Maar soms heb je ook last van een litteken, omdat het een verdikking op je huid geeft, waar je dagelijks iets van merkt. Kun je een litteken nog kwijtraken als je het eenmaal hebt? En wanneer mag je een littekencreme gebruiken en kun je er zelf verder nog iets aan doen?

Wat is een litteken?

Een litteken ontstaat op het moment dat je huid beschadigd wordt. Dat kan heel simpel door een klein wondje zijn. Maar het ontstaat ook als je valt en een diepere snee in je huid hebt. De huid moet zich op de plek van de verwonding herstellen en doet dat door het aanmaken van collageen. Maar soms wordt er te veel collageen aangemaakt en ontstaat er op die plek meer huidweefsel. Dat extra huidweefsel noemen we een litteken.

Nu is het natuurlijk niet zo dat ieder litteken per definitie lelijk is. Maar dat is voor iedereen persoonlijk, de een heeft er meer last van dan de ander. Een litteken dat altijd onder je kleding verborgen zit, kan heel anders aanvoelen dan een litteken waar je dagelijks tegenaan kijkt.

Kun je een litteken verwijderen?

Door het natuurlijk herstelvermogen van je huid zal de wond zo goed mogelijk genezen en je huid zal ook zo min mogelijk beschadigd zijn. Maar als je bijvoorbeeld ouder wordt, dan is het voor de huid steeds lastiger om op dezelfde en snelle manier te herstellen, dan al je nog jong bent. Daarom kun je eerder last hebben van een litteken. De herstelde huid ziet er minder mooi uit of je voelt een onaangename verdikking op die plek. Een litteken verwijderen gaat helaas niet, maar het ongemak verminderen, dat kan wel.

Wat kun je doen tegen littekens?

Je kunt direct aan de slag met een littekencreme, maar je kunt zelf ook al een aantal dingen doen om de gevoeligheid rond een nieuw litteken te verzachten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De huid soepel maken door zacht rond het litteken te masseren en de bloeddoorstroming te bevorderen;
  • Het mijden van fel zonlicht. Zeker als je litteken nog heel recent is en de huid zich nog aan het herstellen is, is direct zonlicht niet goed voor de nieuwe huid die zich aan het vormen is;
  • Gezond eten, zodat je huid voldoende voedingsstoffen heeft om zich zelf op een natuurlijke manier te genezen. Denk dan aan voeding met antioxidanten zoals broccoli, tomaten en frambozen;
  • De huid rustig laten herstellen. Vermijd dus dat de wond opnieuw opengaat en probeer er zo min mogelijk zelf aan te komen.

Littekencreme om littekens te verminderen

Ook als je de bovengenoemde tips hebt uitgevoerd, kun je soms niet vermijden dat je toch last hebt van je litteken. Of dat je het je gewoon stoort. In dat geval kun je ook een littekencreme gebruiken als de wond helemaal geheeld is. De littekencreme beschermt de huid met extra siliconen. Smeer de littekencreme dus niet op je huid als deze nog open is. De ingrediënten zoals honing en prebiotische vezels zorgen voor het herstel van het litteken en niet van de wond. Zo kun je met een beetje hulp weer zorgen voor een stralende huid.

Bron: Staudt.nl